Fotografie bij een uitvaart

De uitvaartfotograaf is nog niet zo bekend. Daarom worden vaak kennissen of familieleden van de overledene ingeschakeld om foto’s te nemen. U zou wellicht denken dat het nemen van foto’s tijdens een begrafenis of crematie niet zo moeilijk is, maar dat is een misvatting. Omdat deze dag een emotionele lading heeft, is het juist beter om een professional in te schakelen. En wel om meerdere redenen. Ik zal u proberen uit te leggen waarom dat zo is.
Aan het einde van dit artikel zal ik ook kort toelichten hoe u de kosten van een fotograaf vergoed kunt krijgen van uw uitvaartverzekeraar.
Licht
Licht is één van de meest belangrijke aspecten bij het maken van een geslaagde foto. Het is doorgaans vrij donker in de kerk of bij het crematorium wat ervoor zorgt dat de foto’s al snel korrelig, onderbelicht of van slechte kwaliteit worden. Een flitser is dan geen goede optie, omdat dit storend kan werken. Henry’s Photodesign maakt gebruik van lichtgevoelige lenzen van hoge kwaliteit waardoor een flitser niet nodig is. Dit soort uitrusting is normaliter niet te vinden bij een amateurfotograaf.
Geluid
Tijdens het zoomen, scherpstellen en fotograferen, maakt de camera allerlei (klik)geluiden. Op goede camera’s zijn uiteraard mogelijkheden om deze geluiden uit te schakelen, maar dit wordt vaak vergeten en kan daarom irritaties opwekken tijdens de uitvaartplechtigheden. Een uitvaartfotograaf weet precies hoe hij deze geluiden kan uitschakelen, zodat de plechtigheid niet wordt verstoord.
Gemis van steun
Als één van de naaste vrienden of familieleden van de overledene wordt ingeschakeld om te fotograferen, is de kans aanwezig dat de partner van de fotograaf de steun van haar/zijn partner mist. Achteraf hoort de amateurfotograaf van zijn/haar partner hoe zeer zijn/haar steun werd gemist. Dit wilt u natuurlijk voorkomen.
Omgaan met emoties
Voor een fotograaf die geen emotionele band heeft met de familie is het gemakkelijker om foto’s te maken dan voor een amateurfotograaf uit de familiekring. Een amateurfotograaf zal het mogelijk te intiem vinden om foto’s te maken van mensen hun verdriet voelen en tonen. Na de crematie of begrafenis zal dan blijken dat er eigenlijk iets ontbreekt aan de fotorapportage.
Uitvaartverzekering
Een uitvaartverzekering kan de kosten van een uitvaartfotograaf dekken. Zorg in dat geval wel voor een kapitaalverzekering, want bij dit type uitvaartpolissen mogen de nabestaanden zelf bepalen waar ze het geld van de verzekering voor gebruiken. Er is dus volledige vrije keuze wat betreft de besteding van het uitgekeerde bedrag.
Bij andere soorten uitvaartverzekeringen, zoals een naturaverzekering, is de verzekerde doorgaans gebonden aan een vast pakket aan diensten en producten voor de uitvaart.
Als u een uitvaartverzekering niet zinvol vindt, kunt u ook kiezen voor een uitvaartdeposito. Dat is een fonds waarin u eenmalig of in meerdere keren een bedrag stort. Bij overlijden komt dit geld plus rente vrij en kan dit gebruikt worden om de uitvaart te bekostigen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de website geplaatst.